Scandinaviëdag 2011

Enige tijd geleden werden wij door Ane van Vanylven Utvikling gevraagd of Iris en ik mee wilde gaan naar de Scandinaviëdag in Hoevelaken. Tuurlijk hebben wij daar ja op gezegd. Wij zijn 2,5 jaar geleden goed opgevangen en inmiddels helemaal ingeburgerd in de gemeente. Het is ook voor ons van belang dat er iets meer mensen komen wonen, want dan blijft  gewoon alles open en in de buurt.

Donderdag werden we door Gudmund (rådman) opgehaald en reden we naar het vliegveld in Ålesund. Daar kwamen ook Ane en Bernt aan. Allemaal  inchecken en nog tijd om iets te eten en te drinken. Iris nam haar laatste pølser med brød (worst met broodje). We vlogen van Ålesund naar Oslo en van Oslo naar Schiphol. We moesten nog een dik half uur op de taxi wachten, intussen waren alle noren weg maar de bagage stond er nog. Wij hebben gewacht tot zij terug kwamen, want in Schiphol laat je toch eigenlijk niet de bagage alleen achter ook al was het bij in de taxi wachtruimte. Ane was snel terug die had koffie gehaald. Na een tijdje kwamen de heren ook en zeiden heel verontwaardigd dat ze geen pølse konden vinden. Wij lachen nee, die zul je hier ook niet krijgen. Ze wisten nu ineens waarom Iris in Ålesund de laatste pølser had genomen. Tegen 20.00 uur kwamen wij in het hotel aan, waar Gert en Janet ons al stonden op te wachten en ons hartelijk verwelkomde. Daarna hadden van een heerlijk 3 gangen menu genoten. Waarna het hoog tijd werd om naar bed te gaan.

Vrijdag was het vroeg op want om 8.00uur vertrokken de bussen naar Amersfoort. Daar werden verschillende lezingen gehouden, tussen de lezingen door had ik nog een gesprek met Anja Kristin Salte Hjelseth (politiek raadgever in de Noorse gemeente en regionaaldepartement). Wij hadden een leuk gesprek met betrekking tot onze emmigratie. Hoe het was gegaan, wat deed de gemeente om ons te helpen, hoe het met placement ging en uiteraard hoe het nu met ons is. Er was ook een radio verslaggever die met haar en ons zou praten. Hij zat erbij en luisterde, na de afloop van het gesprek wilde hij alleen met Anja praten en niet meer met ons. Onze vermoeden was omdat wij niets negatiefs te melden hadden ten opzichte van wie dan ook, waren wij niet interessant genoeg meer. Niets dan lof over Janet en Gert van Placement, de gemeente Vanylven en Espen Wingåard die destijds onze contactpersoon was van de gemeente. Ook was er een heerlijke lunch tussendoor. De lezingen waren door Anja Kristin Salte Hjelseth, Marian Villa, John Hellstrømm en Oddgeir Bruaset gegeven. Na afloop hadden we 2 uurtjes de tijd om in Amersfoort rond te wandelen of shoppen. Uiteraard werden de nodige dingen gekocht en de Hema niet overgeslagen. Gudmund en ik kochten ook een stuk Nederlandse kaas! En Iris een nieuw koffer gekocht dat naderhand goed van pas kwam. Om 17.00 uur vertrokken de bussen richting Hoevelaken waar we de stand konden opbouwen. We waren zeer onder de indruk van onze tegenover buren die een spandoek hadden over de hele achterwand van hun stand. We maakten ook kennis met hun het waren 5 aardige heren uit Høyanger. Er werd wat afgelachen. Uiteraard hadden wij voordeel want wij waren met 3 dames en 2 heren zeiden wij. Na het opbouwen van de stand was er een Italiaans buffet. Waar wij van smulde met een glaasje wijn erbij. Terug in het hotel hadden wij nog iets gedronken met Bernt en Gudmund.

Zaterdag weer vroeg op, de bus vertrok nu ook weer om 8.00 uur. Bij de stand hadden we nog tijd om alles na te kijken, de video aan te zetten en de kannen voor koffie en thee te halen. Het was een drukke dag met veel bezoekers iets dat wij niet hadden verwacht. Ook kwamen mijn ouders, mijn broer met gezin, tante en opa ons bezoeken!  Natuurlijk genoten van het korte weerzien, ook kregen wij een tas met dingen en lekkers voor in Norge. Iris en Bernt deden de presentatie van onze gemeente in een zaaltje. Het was heel veel praten maar wel leuk om andere mensen onze ervaringen te kunnen vertellen. Toen we terug in het hotel waren zijn wij gelijk op bed gaan liggen, we hadden even te tijd tot 20.00 uur. Dan was er de afsluiting met een heerlijk diner.

Zondag weer naar huis! Het was een lange dag omdat we 4 uur in Kopenhagen moesten wachten. Maar wij hadden het zeker niet willen missen. Buiten onze bagage die wij mee terug namen, zijn wij een geweldige ervaring rijker. Wij hadden met veel mensen mogen praten, Nederlanders die ook geëmigreerd waren naar Noorwegen of Zweden, sommige woonden er al lang en andere wonen er sinds een paar maandjes. Maar ook met andere Noren, Zweden en Denen spraken wij. Alhoewel het Deense moeilijk te verstaan was voor ons.

Janet en Gert een dikke pluim en bedankt, hotel en eten waren super! Ook was alles goed verzorgd en geregeld. En gemeente Vanylven bedankt dat jullie ons mee hadden genomen.

Advertenties

3 reacties

Opgeslagen onder Tentoonstelling, werken

3 Reacties op “Scandinaviëdag 2011

 1. Mercedita

  Wat een drukte hé voor twee dagen, maar wel leuk!! En wat een superleuke verrassing dat de “hele” familie, inclusief opa er was!!

  Liefs van mij, Mercedita

 2. Lieve Sandy,

  Ja, dat zijn ríjke trips vanwege de buitenkans om je ‘loved ones’ nog weer eens te zien! Àltijd dus aangrijpen zulke kansen, maakt niet uit de wachttijden tussendoor, het emotionele weerzien telt en daardoor kunnen jullie ook nog eens beter verslag uitbrengen over het leven daar.
  Vergeleken met ons zitten jullie natuurlijk heel dichtbij en ook relatief goedkoop… Maar het gevoel blijft hetzelfde.

  Geniet nog maar lekker na en maak er het beste weer van.

  Liefs,

  Mariette

 3. Oh wat leuk, een nieuwe volger! Mariette is ook n trouwe volger van mij, want Limburgers onder elkaar moeten elkaar steunen, natuurlijk!!! Hi hi
  Nou het was wel erg indrukwekkend hoor dat lange weekend, en heel veel gedaan en gehoord zie ik…en dan ook nog familiebezoek…heeeel leuk!!!
  Wat leuk dat Iris dat durfde zo’n presentatie, geweldig hoor! En John en Lies, hebben die de tijd goed omgekregen?
  Lieve groeten,
  Nicole

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s