Hjørundfjorddagane 2011

4 en 5 juni waren in Sæbø de Hjørundfjordagane. Het was de eerste keer dat ik met mijn spulletjes van hertenleer op zo’n beurs ging staan. Er was mij verteld dat het om een ambacht en handwerkbeurs ging. Maar er bleek toch meer te zijn dan verwacht. Zaterdagmorgen gingen Iris en ik al vroeg weg omdat wij de veerboot moesten hebben en wij wisten ook helemaal niet waar de plaats was. Tot Volda is bekende weg geen probleem, maar bij de rotonde ging het mis. Ik volgde braaf de 651 volgens de routeplanner van de NAF, een echte chauffeur rijdt zonder TomTom. Wij gingen de tunnel in en Iris zei wij zijn verkeerd er staat niets over tunnel op papier. Ja, maar wel 651. Na 4 km tunnel gestopt en het thuisfront gebeld. Werd dus keren op de weg en 4 km tunnel terug. Daarna ging het goed, alleen dachten op een gegeven moment dat er nooit een einde aan de weg zou komen. Geen dorpje dat wij tegen kwamen af en toe een paar huisjes. Maar wel een mooie route om te rijden. Tegen 10.00uur waren wij in Sæbø. De beurs was in een oude school, gymzaal en op het schoolplein. Wij stonden in een klein deel van de gymzaal, die ze aan het verbouwen waren. In de gymzaal stonden wij met 6 stands die allemaal met handwerk en kunst te maken had. Toen wij de tafel klaar hadden, zijn wij nog even het dorpje in gegaan. Want wij waren vroeg klaar en dan wil je niet binnen zitten op de mensen wachten. Daar zagen wij een oud winkelpand en met verbazing ook de oude winkelinrichting, uiteraard met leuke dingetjes. Ook een oude kai denken wij maar waar de veerboot naar toe gaat? Nog even langs een kerkje gelopen en foto’s gemaakt en terug naar de gymzaal. Naast ons stond een echtpaar, de man had van alles van hout gemaakt en de vrouw verkocht wat ze had gebreid  (www.hovlid.no/tre). Daarnaast stond een man die vazen, sierraden en klokken van steen had gemaakt. Die stenen vind je hier overal langs de fjorden. Daarnaast stond een mevrouw met pentekeningen, naast haar stond een echtpaar met engelenschilderijen en tot slot een mevrouw met van alles wat ze zelfgemaakt had van gehaakte sjaals, zijde sjaals, sierraden tot schilderijen. Wij stonden in een cirkel dat was wel gezellig want zo konden wij af en toe ook met elkaar kletsen als het rustig was. Rond 18.00 uur gingen wij naar Iris haar hybel. Eerst langs de Rema 1000 nog boodschappen halen. En zoals het op hybel hoort een pizza in de oven! Na het eten hadden wij een wandeling door Volda gemaakt. Het was zo’n mooi weer dat wij niet de hele tijd binnen wilde zitten.

De volgende dag konden wij rustig ontbijten met verse broodjes en eitje erbij. Daarna rustig naar Sæbø gereden, wij zagen al dat het drukker werd dan de dag ervoor. Overigens was er voor beide dagen een programma met muziek, modeshow, politiek debat en nog meer. Zo was er in de tent koffie, taart en rømmegraut te koop en buiten aan de kiosk pølser med brød, frietjes, ijs en grillmat. Ook wij hadden in de school rondgelopen om andere stands te bekijken. Met alle respect wat mensen zelfmaken en verkopen, wij hebben veel leuke dingen gezien.

De meeste mensen waren onder de indruk van het hertenleer, want zoals ze zelf al zeiden oei, en dat hebben wij jaren onder de grond gegraven… Ze zijn onder de indruk hoe mooi, zacht en soepel het leer is. Doordat Synnøve zo onder de indruk was wilde ze met ons op de foto en hadden wij een intervieuw met de plaatselijke krant.

Advertenties

4 reacties

Opgeslagen onder Godt Hjort, Tentoonstelling, Weekend, werken

4 Reacties op “Hjørundfjorddagane 2011

 1. D'r Johnny

  Hei,
  Alweer een leuk verhaaltje en trots dat ik ben op mijn vrouw en dochter, dat ze dat allemaal zo voor mekaar krijgen binnen deze redelijk korte tijd dat ze in Noorwegen zijn. Had nooit gedacht dat het zo zou lopen. En nu maar hopen dat er nog wat opdrachten uit komen.
  Duim omhoog, dames.
  Groetjes John.

 2. Lieve Sandy,
  Zo, zo jullie met je huisnijverheid! Het blijkt dus heel gewoon te zijn dat mensen in dat land de lange wintermaanden met thuisvlijt doorbrengen. Een gezonde, leuke en ook erg sociale vorm van bezig zijn. Zo zie je maar weer; je leert van elkaar en je krijgt zo toch de nodige publiciteit. Goeie dingen vrágen om tijd, maar het klinkt erg hoopgevend zo te lezen. Manlief is met recht apetrots op zijn vrouwen! Ja, ja zo moeder; zo dochter. Kras toch om het allemaal zo te redden in den vreemde en in een andere taal. Dat doen de meesten je níet na. Daarom zit Nederland ook zo overvol…

  Liefs,

  Mariette

 3. Wat een leuk stadje inderdaad! En die oude winkel, geweldig!
  Leuk daat het herteleer zo´n succes was, ben benieuwd of je nog nieuwe opdrachten krijgt…en veel vverkocht?
  Had al van John gehoord op Fb dat jullie weg waren en hij helemaal alleen met Lisa…ha ha
  Lieve groeten,
  Nicole

 4. Ton en Ingrid

  ja super hoe dat gaat bij jullie !
  en ja John, je mag met recht trots zijn op je meiden.

  ga zo door allemaal…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s