Tweede Kerstdag 2011

Maar toen was niets gewoon! Geen stroom, dus John snel de 2 houtkachels aanmaken. Ik maakte alle kaarsen en theelichtjes overal aan en daarna ontbijt klaar. Wij ontbeten samen met Dulf en zijn familie. Die na het ontbijt toch naar huis wilde gaan. Ook hadden wij geen internet of mobielnetwerk, dus wisten wij niet precies wat er was of hoe erg het was. Gelukkig heb ik een mobiel met gewone radio met antenne, daar konden wij het nieuws horen. De storm/orkaan Dagmar had voor behoorlijke schade gezorgd. Het kon enkele dagen duren voordat we de stroom terug hadden… Gelukkig was het ’s morgens droog, helder en vooral windstil. Even rondje om het huis maken, schade 1 daklei van het dak, dat John meteen gerepareerd had en 1 dakplaat van de stal. Dit is in verhouding dus niets… Wij keken naar de wei en bomen opeens zagen wij dat het daar wel heel erg licht was, bleek dat daar een deel bomen met wortel en al waren omgewaaid!  Binnen was het water inmiddels al warm en kon de afwas beginnen. Koffiewater werd op de kachel gekookt, iets lekkers erbij, och het is kerst en wij komen de dag wel door. Helaas werd het om 14.00 uur alweer donker, want de volgende storm kwam weer. Dus alle kaarsen weer aan, van breien kwan niets want daar was het te donker voor. Rond 15.30 uur ging John Jan helpen in de stal. Iris en Lisa lagen op de bank en ik luisterde nog even naar de radio, waar nu meer informatie was te horen. Bij Kråkenesfyr hadden ze een windsnelheid van 44 m/s gemeten en dan te bedenken dat het bij ons aan de overkant om de hoek is.. Voor spoedgevallen moest je zelf naar de dokter, ziekenhuis of zelfs naar de gemeente rijden. Bij onze gemeente stond ook de ambulance klaar voor noodgevallen. Uiteindelijk lagen wij met ons drieetjes op de bank. En opeens was er licht voor een half uurtje. Maar omdat het maar voor eventjes was net zoals het mobielbereik. Kookte wij rijst op de kachel en warmde wij de kippenragout op het vuur. Iris had wel een smsje van Dulf gekregen, dat het net een griezelfilm was de weg die ze naar huis reden. Zij hadden overigens eerder stroom enz. ’s avonds speelde wij Monopolie bij kaarslicht afgewisseld met de licht. Want de stroom kwam en ging… Maar de volgende morgen was er stroom en mobielnetwerk. Het internet deed het laat in de middag weer. Helaas was het geheel niet altijd stabiel en hadden wij tot donderdag last van stroomstoringen. Maar wij klagen niet, want wij hebben heel veel geluk gehad als wij naar de plaats Syvde bij ons in de gemeente kijken…

Advertenties

8 reacties

Opgeslagen onder Het weer, Kerst, Natuur

8 Reacties op “Tweede Kerstdag 2011

 1. Ja erg hoor! Had het verhaal al beetje gehoord, aan de telefoon!
  Nu is hier storm, maar nog wel stroom, zoals je ziet…hi hi
  Lieve groetjes,
  Nicole

 2. Ton en Ingrid

  nou nou wat een weertje daarginds bij jullie..
  hier in het noordelijk deel van het land is het ook bar en boos, dan hebben ook wij hier geluk in ons limbolandje ondamks de harde wind en regen.
  fijn om te lezen dat jullie geen schade hebben aan huis en haard !
  en ook dat iedereen veilig thuis is kunnen komen.
  op naar de volgende depressie ! die zou al klaar liggen volgens de geleerden.
  hou je haaks en tot babbels maar weer,
  groetjes Ingrid en Ton.

  • Hei Ton en Ingrid,
   Ja, die depressie hadden wij ook gehad. Maar geloof het of niet gisteren zondag scheen de zon!!!!
   Uiteraard hebben wij daarvan genomen met als gevolg dat de boom nog staat!!

   Groetjes Sandy

 3. Lieve Sandy,
  Ja, zo leer je weer hoe stérk de natuur is en een mens is dan net een kleine mier… Fijn dat jullie er goed doorgerold zijn, op de bomen na dan. Maar ja, dat is de prijs die we af en toe betalen. Ook belangrijk dat jullie bezoek veilig aangekomen is! Mensen zijn belangrijker dan bomen.
  Heel veel liefs en blijf lekker warm. Zo’n kachel is toch een life-saver!

  Mariette

 4. Die grote oude boom aan de Berkenlaan is ook gisteren omgewaaid!
  Hij was kennelijk een monument!
  Jammer toch?! Geen gewonden!
  Liefs,

  • Hei Nicole,
   Pa heeft mij foto’s van de omgevallen boom gestuurd, het zal nu wel kaal in de straat zijn… Hopelijk weet ik nog waar mijn ouders wonen als we weer in Limburg zijn…

   Groetjes Sandy

 5. Bert en Theja Ulken Salt- Selje

  Wij wonen in Selje en hebben ook ruim 65 uur zonder stroom gezetten. Gelukkig hadden we 2 maanden terug een noodstroomgenerator gekocht. Daar hebben we de koelkasten van ons en de buren mee kunnen voorzien.
  Wij wonen aan de Moldenfjord en op het hoogtepunt van de storm ben ik op zolder gaan kijken naar het dak. Dat boog onder het stormgeweld wat door , maar ons huis is oud en heeft al meer stormen door gemaakt.
  Onze kerst was spannend, donker en duister. Maar we zijn we goed doorgekomen met gelukkig weinig schade.

  • Hei Bert en Theja,
   Leuk om een reactie van mijn “overburen” te krijgen.
   Ja, wij hadden gehoord dat er mensen waren die 3 dagen zonder stroom hebben gezeten. Zelfs bij ons in de kommune..
   Wij hadden al met al geluk! Wij wonen ook in een oud huis dat kraakte zo lekker..

   Groetjes Sandy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s